יוני שמיל עו"ד

יוני שמיל, משרד עורכי דין וגישור

תביעת אבהות
צרו קשר

תביעת אבהות

מהי תביעת אבהות?

תביעה שבה התובע מבקש לקבוע כי אדם מסויים הינו אביו של הקטין.

תביעה שכזאת תוגש לבית המשפט לענייני משפחה באזור בו מתגורר הקטין שלגביו מוגשת התביעה, כאשר מי שמגיש את התביעה הינו אימו או אביו של הקטין/קטינה, או האפוטרופוס של הקטין/קטינה.

יש להגיש תביעת אבהות כאשר צריך להוכיח כי אדם מסויים הינו אביו של הקטין.

המקרים “הרגילים” הינם כאשר אישה מעוניינת שיכירו משפטית בכך שאדם פלוני הינו אביה של בנה/ביתה (ואותו אדם פלוני מתכחש לכך), ולאחר ההכרה היא תוכל לדרוש מזונות מאותו אדם פלוני.

בנוסף, יכולה להיות סיטואציה הפוכה, שבו אב רשום בתעודת הלידה כאביו של קטין/קטינה, אך טוען כי הוא אינו אביו הביולוגי, ובמצב זה על האב להגיש תביעה אבהות על מנת להוכיח כי הוא אינו האב.

במקרים אלו, כמו בכל תביעה הקשורה לקטינים, בית המשפט יפסוק בהתאם לעיקרון העל – טובת הקטין.

השיקולים לפסיקת בית המשפט הינם:

·זכותו של הקטין להתחקות אחר הוריו. אחת מזכויותיו הבסיסיות של האדם הינה כי הוא זכאי לדעת מהיכן הוא בא, ומיהו אביו.

·חשש לממזרות – ממזר הינו יהודי שנולד לאישה נשואה מאדם שאינו בעלה. הקביעה כי הקטין ממזר, הינה בעלת משמעות חברתית ומשפטית קשה, ולכן, במידה ויש חשש לממזרות, בית המשפט מוסמך להורות כי אין לבצע בדיקת רקמות והתביעה לאבהות תידחה.

יכול להיות מצב שבו אב יבקש להגיש תביעת אבהות ובדיקת רקמות על מנת להוכיח כי הקטין אינו בנו וכי אין הוא מחוייב לשאת בדמי מזונות, אך בית המשפט ידחה תביעתו בדיוק עקב החשש לממזרות, והאב ימשיך לשלם דמי מזונות למרות שאין 100% ביטחון שהקטין אכן שלו.

·הגנה על הקטין – ישנם מצבים בהם בית המשפט ידחה תביעת אבהות וימנע מבדיקת רקמות בשל חשש ממשי לפגיעה בקטין.

לאחר הגשת תביעה לאבהות, במידת ובית המשפט יקבע כי זאת טובת הקטין, הוא יורה על בדיקת רקמות. אין אפשרות אחרת לבצע בדיקת רקמות אלא בצו של בית המשפט.

לאחר קבלת הצו, הצדדים יפנו לאחד מהמוסדות המורשים לבדיקת רקמות, ביחד עם הקטין, ויבצעו את הבדיקה. לאחר כחודש/חודשיים תתקבלנה תוצאות הבדיקה, האם האב אביו של הקטין ב99.9% או לאו.

סירוב פלוני לבצע בדיקת רקמות

מה קורה במצב של אדם המסרב לבצע בדיקת רקמות? בסיטואציה כזאת, יש לבית המשפט לענייני משפחה סמכות לחייב את הגבר לבצע בדיקה (הכל תלוי כמובן בטובת הקטין).

במידת והגבר מסרב לבצע בדיקת רקמות, אזי בית המשפט יכול להסיק מכך כי הגבר הינו אביו של הקטין וכך לפסוק (מעבר לחיוב פלוני בהוצאות ואף מאסר על פי פקודת ביזיון בית המשפט). משמעות פסיקה זאת הינה כמובן כי על הגבר לזון את הקטין ולשאת בדמי מזונות כאשר יש גם את הנושא של הסדרי ראייה.

משרדינו בעל ניסיון עשיר ורב תיקים בתחום דיני המשפחה והגישור, נזיקין, נדל”ן ואזרחי – ואין לנו ספק שביחד איתך נצליח לבנות אסטרטגיה ייחודית שמתאימה לתיק שלך.
אנו קשובים ללקוח מתחילת הדרך ועד לסופה ונותנים מענה לכל דבר ובכל אמצעי מקובל.
נשמח שתצרו איתנו קשר או תשאירו לנו פרטים בדף ‘צור קשר’ (בתפריט למעלה) או בטלפון:
077-9400719
תוכלו ליצור איתנו קשר גם בדף העסקי שלנו בפייסבוק:
יוני שמיל משרד עורכי דין – דף הפייסבוק

דילוג לתוכן